Cent Eur J Nurs Midw 2010, 1(4):139-144

Život pacientů s celiakií

Andrea Menšíková1,*, Natália Beharková2
1 První privátní klinika Laurea, Brno
2 Katedra ošetřovatelství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno

Celiakie je autoimunitní onemocnění s vysoce polymorfním obrazem klinického průběhu, které stále patří mezi opomíjené diagnózy, na něž se často při atypickém průběhu nemoci nemyslí. Odhaduje se, že tímto onemocněním trpí 40-50 tisíc obyvatel České republiky, ale pouhých 10 % z nich o své nemoci ví.

Cíl: Cílem práce bylo poukázat na to, jaké má onemocnění celiakií socioekonomické dopady na nemocného a zjistit, jaká je kompliance pacient s celiakií.

Metody: Bylo provedeno kvantitativní šetření. Pro sběr dat u 139 respondentů (2008) byl použit dotazník vlastní konstrukce, který obsahoval 22 otázek.

Výsledky: Celiakie pacienty nejvíce omezuje ve volnočasových aktivitách (24,1 %), v ekonomické oblasti (23,7 %), v osobním životě (21,5 %), ve společenské oblasti (15,2 %) a pracovní sféře (13,9 %). Pro většinu oslovených respondentů není dostupná bezlepková strava na pracovišti, vědomé občasné porušení diety uvedlo pouze 9 osob. Více než polovina dotazovaných považovala informace od zdravotníků podané bezprostředně po sdělení diagnózy za nedostatečné.

Závěr: Onemocnění celiakií je závažný socio-ekonomický problém vzhledem k vysoké ceně bezlepkových potravin a jejich nízké dostupnosti, zejména mimo domov. Je vhodné vytvořit kvalitní edukační materiály, jak pro samotné nemocné, tak pro pečující jednotlivce nebo skupiny (rodina nemocného, kolektiv kuchařek školních i pracovních zařízení, atd.), které by mohly usnadnit život pacientům s celiakií.

Klíčová slova: bezlepková dieta, celiakie, socioekonomický dopad, kompliance pacientů

Zveřejněno: 30. září 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Menšíková A, Beharková N. Život pacientů s celiakií. Ošetřovatelství a porodní asistence. 2010;1(4):139-144.
Stáhnout citaci

Reference

  1. BUREŠ, J., REJCHRT, S. et al. 2001. Celiakie. In BUREŠ, J., REJCHRT, S. et al. Vyšetření tenkého střeva a enteroskopický atlas. Praha: Grada Publishing, 2001. s. 211-236. ISBN 807169-990-X.
  2. FRIČ, P. 2003. Celiakální sprue (aktuální přehled). In Vnitřní Lékařství. 2003, č. 49, s. 465-473. ISSN 0042-773X.
  3. GUTTORMSEN, V. et al. 2008. No induction of anti-avenin IgA by oats in adult, diet-treated coeliac disease. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2008, vol. 43, no. 2, p. 161-165. ISSN 1502-7708. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. HABOUBI, N.Y., TAYLOR, S., JONES, S. 2006. Coeliac disease and oats: a systematic rewiew. Postgradual Medical Journal. 2006 Oct, vol. 82, no. 972, p. 672-678. ISSN 14690756. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. JANATUIEN, E.K., KEMPPAINEN, T.A., JULKUNEN, R.J. et al. 2002. No harm from five year ingestion of oats in coeliac disease. Gut. 2002 Mar, vol. 50, no. 3, p. 332-335. ISSN 1468-3288. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. LEE, A.R., NG, D.L., ZIVIN, J., et al. 2007. Economic burden of a gluten-free diet. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 2007 Oct, vol. 20, no. 5, p. 423-430. ISSN 15732568. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. LEFFLER, D.A., EDWARDS-GEORGE, J., DENNIS, M., et al. 2008. Factors that influence adherence to a gluten-free diet in adults with celiac disease, Digestive Diseases and Science. 2008 Jun, vol. 53, no. 6, p. 1573-1581. ISSN 0163-2116. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. MENŠÍKOVÁ, A. 2009. Život s celiakií. Bakalářská práce obhájená na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v r. 2009. 78 s. Depon in: Informační systém Masarykovy univerzity.
  9. PROKOPOVÁ, L. 2003. Celiakie - závažné onemocnění. In Vnitřní Lékařství. 2003, č. 49, s. 474-481. ISSN 0042-773X.
  10. SDEPANIAN, V.L., DE MORAIS, M.B., FAGUNDESNETO, U. 2001. Celiac disease: evaluation of compliance to gluten-free diet and knowledge of disease in patients registered at the Brazilian Celiac Association (ACA). Arquivos de Gastroenterologia. 2001 Oct-Dec., vol. 38, no. 4, p. 232-239. ISSN 0004-2803. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.