Cent Eur J Nurs Midw 2014, 5(2):72-77

Analýza subjektivního hodnocení polykací funkce u seniorů pomocí dotazníku EAT-10

Petra Mandysová1,2,*, Kateřina Petržílková1, Jana Škvrňáková1,3, Edvard Ehler1,2
1 Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice, Pardubice, Česká Republika
2 Neurologická klinika, Pardubická krajská nemocnice, Pardubice, Česká Republika
3 Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Pardubická krajská nemocnice, Pardubice, Česká Republika

Cíl: V roce 2011 proběhlo šetření zaměřené na popis prevalence a míry subjektivních potíží s polykáním u seniorů. Cílem bylo na tuto práci navázat a na již získaných datech provést komplexní analýzu vztahů mezi jednotlivými položkami hodnotícího dotazníku.

Metodika: Šetření se účastnilo 160 seniorů z 5 zařízení zdravotní a sociální péče v Libereckém kraji. Ti hodnotili svoji polykací funkci pomocí desetipoložkového Dotazníku o přijímání potravy - Eating Assessment Tool (EAT-10), a to vždy na škále od 0 (žádný problém) až po 4 body (velký problém). Vztah mezi danými dvěma položkami byl vyjádřen pomocí Kendallova koeficientu pořadové korelace τb.

Výsledky: Vztahy mezi položkami byly kromě jednoho případu statisticky vysoce významné (p-value < 0,01). Všechny získané hodnoty τb byly pozitivní. Velmi těsné vztahy existovaly mezi "emočními" položkami (τb > 0,7). Těsné vztahy existovaly i mezi vybranými položkami z oblasti fyzické (τb > 0,6). Nejvíce těsných vztahů vykazovala položka týkající se stresu spojeného s polykáním (τb > 0,6 ve vztahu s 6 položkami). Nejméně těsné vztahy vykazovala položka týkající se polykání pilulek (τb ve všech vztazích < 0,5).

Závěr: Byly identifikovány subjektivní potíže v oblasti emoční, funkční i fyzické. Velmi těsný vztah existoval mezi více páry položek a je možné, že se v některých případech jedná o více méně duplicitní, tedy redundantní položky dotazníku. Naskýtá se otázka, zda je dotazník EAT-10 vhodným nástrojem pro subjektivní hodnocení polykání.

Klíčová slova: dysfagie, EAT-10, polykací funkce, senioři, subjektivní hodnocení

Vloženo: 24. červenec 2013; Přijato: 14. leden 2014; Zveřejněno: 30. září 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Mandysová P, Petržílková K, Škvrňáková J, Ehler E. Analýza subjektivního hodnocení polykací funkce u seniorů pomocí dotazníku EAT-10. Central European Journal of Nursing and Midwifery. 2014;5(2):72-77.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Belafsky PC, Mouadeb DA, Rees CJ, Pryor JC, Postma GN, Allen J, Leonard RJ. Validity and reliability of the Eating Assessment Tool (EAT-10). Annuals of Otology, Rhinology & Laryngology. 2008;117(12):919-924. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Borson S, Scanlan JM, Watanabe J, Tu SP, Lessig M. Improving identification of cognitive impairment in primary care. International Journal of Geriatric Psychiatry. 2006;21(4):349-355. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Cope CJ. Beneath the surface: The experience of learning about information systems. Santa Rosa, California, USA: Informing Science Press; 2006.
  4. Doncha H, Dempster M. Psychology statistics for dummies. Chichester, Great Britain: John Wiley & Sons; 2012.
  5. Gliem JA, Gliem RR. 2003 Midwest Research to Practice Conference in Adult, Continuing, and Community Education: Calculating, interpreting, and reporting Cronbach's alpha reliability coefficient for Likert-type scales; 2003. [Cited 2011-05-14]. Available from: https://scholarworks.iupui.edu/bitstream/handle/1805/344/
  6. Gliem+&+Gliem.pdf?sequence=1 Hendl J. Přehled statistických metod (Outline of statistical methods). 4. rozšířené vydání. Praha: Portál; 2012. (in Czech)
  7. Chen PH, Golub JS, Hapner ER, Johns MM. Prevalence of perceived dysphagia and quality-of-life impairment in a geriatric population. Dysphagia. 2009;24(1):1-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Kozel R, Mynarova L, Svobodova H. Moderní metody a techniky marketingového výzkumu.(Modern methods and marketing research techniques) Praha: Grada Publishing; 2011. (in Czech)
  9. Love AL, Cornwell PL, Whitehouse SL. Oropharyngeal dysphagia in an elderly post-operative hip fracture population: a prospective cohort study. Age & Ageing. 2013;42:782-785. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Morgan GA, Leech NL, Gloeckner GW, Barrett KC. IBM SPSS for introductory statistics: Use and interpretation. 4th ed. New York, USA: Taylor & Francis Group; 2011. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Neuendorf K. Internal consistency reliability: Can Cronbach's alfa be too high? COM 631-Multivariate analysis; 2011.
  12. Petrzilkova K. Zjišťování subjektivních změn v polykání. (Identification of subjective changes in swallowing); 2012. [Cited 2013-05-12]. Available from: <http://hdl.handle.net/10195/45743> (in Czech)
  13. Petrzilkova K, Mandysova P, Skvrnakova J, Ehler E. Subjektivní hodnocení polykací funkce u seniorů: využití zahraničního nástroje EAT -10. (Subjective assessment of swallowing function in older adults: the use of a foreign tool EAT-10). Kontakt. 2012;14(3):261-268. (in Czech) Přejít k původnímu zdroji...
  14. Sim J, Wright C. Research in health care: concepts, designs, and methods. Cheltenham, Great Britain: Nelson Thornes; 2000.
  15. Steele CM, Greenwood C, Ens I, Robertson C, SeidmanCarlson R. Mealtime difficulties in a home for the aged: not just dysphagia. Dysphagia. 1997;12(1):43-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Sura L, Madhavan A, Carnaby G, Crary MA. Dysphagia in the elderly: management and nutritional considerations. Clinical interventions in aging. 2012;7:287-298. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Vejrostova H, Pankova J, Mandysova P, Skvrnakova J. Subjektivně pociťované potíže při polykání: výzkumné šetření pomocí nástroje EAT-10. (Subjectively perceived difficulties in swallowing: a research study using the EAT10) Profese online. 2012;5(1):31-34. (in Czech) Přejít k původnímu zdroji...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.