Cent Eur J Nurs Midw 2016, 7(1):368-376 | DOI: 10.15452/CEJNM.2016.07.0002
Vek zavedenia prvého komplementárneho príkrmu a determinanty jeho skorej integrácie u slovenských matiek
- 1 Katedra ošetrovateľstva, Fakulta zdravotníckych odborov, Prešovská univerzita v Prešove, Slovenská republika
- 2 Katedra pôrodnej asistencie, Fakulta zdravotníckych odborov, Prešovská univerzita v Prešove, Slovenská republika
Cieľ: Posúdiť vek zavedenia prvého komplementárneho príkrmu (KP) a faktory, ktoré vedú ku skorej integrácii KP (≤ 4. mesiac).
Design: Prierezová štúdia.
Metodika: Výskum realizovaný u 405 matiek dojčiat v období október 2011 až apríl 2012. Matky dominantne bývajú v Prešovskom (56,0 %) a Košickom kraji (20,5 %) Slovenskej republiky. Dotazník vlastnej konštrukcie integroval 13 faktorov. Pri štatistickej analýze bola použitá deskriptívna analýza a metóda logistickej regresie (95% CI).
Výsledky: Prvý KP bol zavedený v 5,5 mesiaci (M = 5,47; SD = 1,22; rozmedzie 1,0-10,0). Skorú integráciu KP sme identifikovali u 24,2 % detí. Signifikantne vyššie riziko skorého zavedenia prvého KP sme zistili pri nižšom veku matky (OR = 4,436), pri nižšom vzdelaní matky (stredoškolské vzdelanie bez maturity/učňovské - OR = 10,140), u respondentov s nižším vnímaním zdravej výživy (OR = 2,996), pri nižšej spokojnosti s finančnou situáciou (OR = 1,927), u slobodných matiek (OR = 5,143), u detí prijímajúcich kombinovanú mliečnu výživu v komparácii s dojčenými (OR = 3,888).
Záver: Poznanie faktorov vedúcich ku skorej integrácii KP umožňuje realizáciu efektívnych preventívnych stratégií zo strany zdravotníkov.
Klíčová slova: komplementárny príkrm, dojča, skorá integrácia príkrmu, vek matky, vzdelanie matky
Vloženo: 5. květen 2015; Přijato: 20. srpen 2015; Zveřejněno: 30. březen 2016 Zobrazit citaci
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
Reference
- Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, Goulet O, Kolacek S, Koletzko B, Michaelsen KF, Moreno L, Puntis J, Rigo J, Shamir R, Szajewska H, Turck D, van Goudoever J; ESPGHAN Committee on Nutrition. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2008;46(1):99-110.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- AIHW. 2010 Australian national infant feeding survey: indicator results. Canberra: Australian Institute of Health and Welfare; 2011. Available from: http://www.aihw.gov.au/publication-detail/?id=10737420927
- Alvisi P, Brusa S, Alboresi S, Amarri S, Bottau P, Cavagni G, Corradini B, Landi L, Loroni L, Marani M, Osti IM, PovesiDascola C, Caffarelli C, Valeriani L, Agostoni C. Recommendations on complementary feeding for healthy, full-term infants. Italian Journal of Pediatrics. 2015;41(1):36.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Brodribb W, Miller Y. Introducing solids and water to Australian infants. Journal of Human Lactation. 2013;29(2):214-221.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bolling K, Grant C, Hamlyn B, Thornton A. Infant feeding survey 2005. The Information Centre; 2007.
- Brekke HK, Ludvigsson JF, van Odijk J, Ludvigsson J. Breastfeeding and introduction of solid foods in Swedish infants: the all babies in Southeast Sweden study. The British Journal of Nutrition. 2005;94(3):377-382.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Centers for Disease Control and Prevention. Infant feeding practices Study II and its year six follow-up. 2009 [cited 2014 Oct 10]. Available from: http://www.cdc.gov/ifps/index.htm
- Clayton HB, Li R, Perrine CG, Scanlon KS. Prevalence and reasons for introducing infants early to solid foods: variations by milk feeding type. Pediatrics. 2013;131(4):1108-1114.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Dratva J, Merten S, Ackermann-Liebrich U. The timing of complementary feeding of infants in Switzerland: compliance with the Swiss and the WHO guidelines. Acta Paediatrica. 2006;95(7):818-825.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- European Food Safety Authority. Scientific opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. EFSA Journal. 2009;7(12):1423 [cited 2013 Jul 1]. Available from: http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1423.pdf
Přejít k původnímu zdroji...
- Foterek K, Hilbig A, Alexy U. Breast-feeding and weaning practices in the DONALD study: age and time trends. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2014;58(3):361- 367.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Friel JK, Isaak CA, Hanning R, Miller A. Complementary food consumption of Canadian infants. The Open Nutrition Journal. 2009;3:11-16.
Přejít k původnímu zdroji...
- Frühauf P. Umělá výživa kojence. In: Švejcar J. et al. Péče o dítě. Praha: Havlíček Brain Team; 2009. p. 153-162. (in Czech)
- Frühauf P. Nemléčná výživa kojenců a batolat (příkrmy). Pediatria pre prax. 2006;5:253-255. (in Czech)
- Furková K, Skraková M. Anémia. In: Šašinka M. et al. Pediatria. Bratislava: HERBA; 2007. p. 676-692. (in Slovak)
- Grummer-Strawn LM, Scanlon KS, Fein SB. Infant feeding and feeding transitions during the first year of life. Pediatrics. 2008;122(Suppl 2):S36-42.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hendricks K, Briefel R, Novak T, Ziegler P. Maternal and child characteristics associated with infant and toddler feeding practices. Journal of the American Dietetic Association. 2006;106(Suppl 1):S135-148.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kovács L. Výživa. In: Šašinka M. et al. Pediatria. Bratislava: HERBA; 2007. p. 35-47. (in Slovak)
- Kronborg H, Foverskov E, Vaeth M. Predictors for early introduction of solid food among Danish mothers and infants: an observational study. BMC Pediatrics. 2014;14:243.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kudlova E, Rames J. Food consumption and feeding patterns of Czech infants and toddlers living in Prague. European Journal of Clinical Nutrition. 2007;61(2):239-247.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Michaelsen KF, Weaver L, Branca F, Robertson A. Feeding and nutrition of infants and young children. Guidelines for the WHO European region, with emphasis on the former Soviet countries. 1th ed. WHO; 2003.
- Nevoral J. Výživa v kojeneckém věku. In: Nevoral J. et al. Výživa v dětském věku. Praha: H@H; 2003. p. 105-119. (in Czech)
- Newby RM, Davies PS. A prospective study of the introduction of complementary foods in contemporary Australian infants: What, when and why? Journal of Paediatrics and Child Health. 2015;51(2):186-191.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Norris JM, Barriga K, Hoffenberg EJ, Taki I, Miao D, Haas JE, Emery LM, Sokol RJ, Erlich HA, Eisenbarth GS, Rewers M. Risk of celiac disease autoimmunity and timing of gluten introduction in the diet of infants at increased risk of disease. JAMA. 2005;293(19):2343-2351.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ontario Society of Nutrition Professionals in Public Health. Pediatric nutrition guidelines for primary health care providers. 2011 [cited 2012 Mar 25]. Available from: http://www.beststart.org/OnTrack_English/local_resources/Pediatric%20Nutrition%20Guidelines%20for%20Primary%20Health%20Care%20Providers.pdf
- Przyrembel H. Food Safety. In: Koletzko B. et al. Pediatric nutrition in practice. 2nd ed. Switzerland: KARGER; 2008. p. 71-75.
Přejít k původnímu zdroji...
- Rebhan B, Kohlhuber M, Schwegler U, Koletzko BV, Fromme H. Infant feeding practices and associated factors through the first 9 months of life in Bavaria, Germany. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2009;49(4):467-473.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Scott JA, Binns CW, Graham KI, Oddy WH. Predictors of the early introduction of solid foods in infants: results of a cohort study. BMC Pediatrics. 2009;9:60.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schiess, S, Grote V, Saglioni S, Lugue V, Martin F, Stolarczyk A, Vecchi F, Koletzko B; European Childhood Obesity Project. Introduction of complementary feeding in 5 European countries. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2010;50(1):92-98.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schneidrová D. Podpora kojení a stav výživy kojenců v České republice na konci 90. let: Analýza faktorů ve vztahu k délce kojení v prvních šesti měsících života dítěte. Praha: Univerzita Karlova, Karolinum; 2005. (in Czech)
- Tarrant RC, Younger KM, Sheridan-Pereira M, White MJ, Kearney JM. Factors associated with weaning practices in term infatns: a prospective observational study in Ireland. The British Journal of Nutrition. 2010;104(10):1544-1554.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- The Health & Social Care Information Centre. Infant Feeding Survey - 2005, Main Report [NS]. 2007 [cited 2012 Sep 12]. Available from: http://www.ic.nhs.uk/pubs/ifs2005
- Vingraite J, Bartkeviciute R, Michaelsen KF. A cohort study of term infants from Vilnius, Lithuania: feeding patterns. Acta Paediatrica. 2004;93(10):1349-1355.
Přejít k původnímu zdroji...
- Wijndaele K, Lakshman R, Landsbaugh JR, Ong KK, Ogilvie D. Determinants of early weaning and use of unmodified cowʼs milk in infants: a systematic review. Journal of the American Dietetic Association. 2009;109(12):2017-2028.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- World Health Organization. Global strategy for infant and young child feeding. 1th ed. Geneva; 2003.
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.