Cent Eur J Nurs Midw 2013, 4(4):670-677
Stravovací návyky adolescentů a dospělých jako prevence kolorektálního karcinomu
- 1 Katedra ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice
- 2 Katedra vojenské hygieny, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany Hradec Králové
Cíl: Cílem výzkumného šetření bylo získat informace o protektivních a rizikových faktorech stravování a stravovacích návyků ve vztahu k prevenci kolorektálního karcinomu, a to u záměrně vybrané skupiny adolescentů a dospělých. Výsledky byly porovnávány mezi oběma skupinami a s údaji publikovanými v odborných časopisech.
Metodika: Pro výzkum bylo zvoleno kvantitativní dotazníkové šetření za použití nestandardizovaného dotazníku vlastní tvorby hodnotícího způsob stravování u obou skupin respondentů. Šetření probíhalo ve dvou záměrně vybraných středních školách a ve čtyřech podnicích v Hradci Králové v období října až prosince 2012.
Výsledky: Celkem bylo do výzkumného šetření zařazeno 343 respondentů, z toho 123 adolescentů (36 %) a 220 dospělých (64 %). Statistické testování prokázalo, že se dospělí stravují kvalitněji než adolescenti, přesto však obě skupiny konzumují ovoce a zeleninu v nedostatečném množství a naopak často konzumují červené maso, masné výrobky a potraviny upravené smažením. Špatné stravovací návyky dosvědčuje i prevalence nadváhy a obezity; 20,4 % dotázaných adolescentů a 63,6 % dospělých má vyšší než normální váhu. Třetina adolescentů se navíc stravuje v řetězcích s rychlým občerstvením.
Závěr: Zdravá výživa a vhodné stravovací návyky hrají klíčo vou roli v prevenci mnoha onemocnění. Spolu s adekvátní pohybovou aktivitou a nekouřením zásadně snižují riziko vzniku nejen kolorektálního karcinomu, ale i dalších nádorových i nenádorových onemocnění. Přesto však způsob stravování není ze zdravotního hlediska příznivý a přibývá osob s nadměrnou hmotností.
Klíčová slova: výživa, stravovací návyky, obezita, kolorektální karcinom, prevence
Zveřejněno: 30. září 2013 Zobrazit citaci
Reference
- AMA. Related conditions: obesity. Ama-assn.org [online]. ©2013. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z: <http://www.amaassn.org/ama/pub/physician-resources/publichealth/promoting-healthy-lifestyles/obesity.page>.
- BARTOŇKOVÁ, H. et al. Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2002. 94 s.
- ČOS ČLS JEP. Potravinová pyramida. Linkos.cz [online]. ©2008. [cit. 2013-03-10]. Dostupné z: <http://www.linkos.cz/doporuceni-pro-vyzivu-vnemoci/potravinova-pyramida>.
- DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Svazek II. Praha: Forsapi, 2008. 53 s.
- DOSTÁLOVÁ, J. et al. Jakost tuku ve smažených bramborových hranolcích a lupíncích. Výživa a potraviny. 2011, 66(1), 18-20.
- DOSTÁLOVÁ, J. et al. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Vyzivaspol.cz [online]. ©2012. [cit. 2013-03-28]. Dostupné z: <http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-znenivyzivovych-doporuceni.html>.
- FIALA, J. Současný stav vnímání výživy v prevenci rakoviny. Onkologická péče. 2008, 12(1), 7-11.
- KALAČ, P. Zdravotní rizika a přínosy konzumace červeného masa. Výživa a potraviny. 2012, 67(1), 15-19.
- KOMÁREK, L. et al. Doporučené preventivní postupy v primární péči. Szu.cz [online]. ©2008. [cit. 2013-03-26]. Dostupné z: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/manual/Manual%20souhrn-6.pdf>.
- LISÁ, L. et al. Doporučený postup prevence a léčby dětské obezity. Česko-slovenská pediatrie. 2008, 63(9), 501-507.
- MANDŽUKOVÁ, J. Domácí lékař pro každého. Výživa jako základ zdraví. Praha: Brána, a. s., 2011. 183 s.
- SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. 381 s.
- ÚZIS ČR. Evropské výběrové šetření o zdraví v České republice EHIS 2008. Uzis.cz [online]. ©2011a. [cit. 2013-0407]. ISBN 978-80-7280-916-5. Dostupné z: <http://www.uzis.cz/katalog/mimoradne-publikace/vyberovesetreni-zdravotnim-stavu-ceske-populace-ehis-cr-drive-hiscr>.
- ÚZIS ČR. Zpráva OECD a Evropské komise o zdraví v Evropě. Uzis.cz [online]. ©2011b. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z: <http://www.uzis.cz/rychle-informace/zpravaoecd-evropske-komise-zdravi-evrope>.
- ÚZIS ČR. Incidence zhoubných novotvarů v ČR v roce 2010. Uzis.cz [online]. ©2013. [cit. 2013-04-07]. Dostupné z: <http://www.uzis.cz/rychle-informace/zhoubne-nadory-roce2010>.
- VÁCHOVÁ, A. et al. Úvod do nutričního poradenství. Praha: Hipokampus, 2012. 30 s.
- VORLÍČEK, J., ABRAHÁMOVÁ, J., VORLÍČKOVÁ, H. et al. Klinická onkologie pro sestry. Praha: Grada Publishing, a. s., 2012. 448 s.
- ZVÁROVÁ, J. Základy statistiky pro biomedicínské obory. Praha: Karolinum, 2011. 219 s.
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.