Cent Eur J Nurs Midw 2013, 4(1):506-512

Stravovací režim adolescentov v maturitnom ročníku

Miroslava Potočiarová, Michaela Miertová*
Ústav ošetrovateľstva, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave, Slovensko

Cieľ: Cieľom výskumu bolo popísať stravovací režim adolescentov v maturitnom ročníku.

Metodika: Na zber empirických údajov bola použitá metóda dotazníka. Súbor respondentov tvorilo 110 študentov zo stredných škôl v okrese Čadca v Žilinskom kraji (Slovenská republika).

Výsledky: Z výsledkov nášho výskumu vyplýva, že adolescentní respondenti majú nepravidelný stravovací režim. Pravidelné jedenie hlavných denných jedál za časový úsek 7 dní sme zaznamenali u nízkeho percenta z nich, denne 22 % raňajkovalo, 52 % obedovalo a 38 % večeralo. 91 % z nich desiatovalo. Najčastejšie obedovali v popoludňajších hodinách a večerali po 20. hodine. Viac ako štvrtina uviedla dennú konzumáciu sladkostí a ovocia. 35 % uviedlo príjem tekutín za deň v rozmedzí od 0,5-1 litra, najčastejšie pili čaj, neochutenú minerálnu vodu a sladené kolové nápoje.

Záver: Stravovací režim v období adolescencie má vplyv na telesné a duševné zdravie adolescenta. Nepravidelné jedenie hlavných denných jedál, vynechávanie desiaty, nedostatočný príjem tekutín a ovocia v priebehu dňa, nadmerná konzumácia sladkostí spolu so sedavým spôsobom života patria medzi hlavné charakterist iky nezdravého životného štýlu nielen v uvedenej vekovej kategórii. Z uvedeného dôvodu je potrebné realizovať intervencie v rámci prevencie nesprávnych stravovacích návykov, ako napr. edukáciu, ktorú má v kompetencii realizovať aj sestra.

Klíčová slova: adolescent, stravovací režim, desiatovanie, pitný režim, konzumácia sladkostí, konzumácia ovocia

Zveřejněno: 30. březen 2013  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Potočiarová M, Miertová M. Stravovací režim adolescentov v maturitnom ročníku. Ošetřovatelství a porodní asistence. 2013;4(1):506-512.
Stáhnout citaci

Reference

  1. BABINSKÁ, K., VITÁRIUŠOVÁ, E., ROSINSKÝ, J. et al. Stravovací režim školákov na Slovensku. Pediatria pre prax. 2007, 8(4), 217-220.
  2. BAŠKOVÁ, M. So zdravím súvisiace správanie školákov: stravovanie, fyzická aktivita. In MADARASOVÁGECKOVÁ, A., KATRENIAKOVÁ, Z., KOLLÁROVÁ, J., VESELSKÁ, Z. et al. (eds). Sociálne determinanty zdravia školákov. HBSC - Slovensko - 2005/2006. 1. vyd. Košice: Equilibria, s.r.o., 2009. s. 42-52.
  3. BAŠKOVÁ, M. Nutričné správanie. In MADARASOVÁ GECKOVÁ, A., VESELOVSKÁ, Z., KOLLÁROVÁ, J. et al. (eds). Sociálne determinanty zdravia školákov HBSC - Slovensko - 2009/2010. Košice: Equilibria, s. r. o., 2011. s. 29-36.
  4. BÉDEROVÁ, A. Moderné trendy vo výžive detí a prevencii obezity. [online]. In Zborník - Nové receptúry a stratégia v školskom stravovaní. Združenie pre zdravie a výživu. 2011, s. 5. [cit. 2012-11-10]. Dostupné z: <http://www.zzv.sk/images/pdf/stravovanie_2011/ZZV_zbornik_Nove-receptury-a-strategia-v-skolskom-stravovani2011.pdf>.
  5. BRUENING, M., LARSON, N., STORY, M., NEUMARKSZTAINER, D., HANNAN, P. Predictors of adolescent breakfast consumption: longitudinal findings from Project EAT. Journal of Nutrition and Behavior. 2011, 43(5), 390395. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. CROW, S., EISENBERG, M. E., STORY, M., NEUMARK- SZTAINER, D. Psychosocial and behavioral correlates of dieting among overweight and non-overweight adolescents. Journal of Adolescent Health. 2006, 38(1), 569-574. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. DOSTÁL, A., JAKUŠOVÁ, Ľ., BÁNOVČIN, P. Adolescentky ako budúce matky a ich výživa z aspektu nutričnej nedostatočnosti a obsahu xenobiotík. Československá pediatrie. 2009, 64(11), 584-585.
  8. EISENBERG, M. E., NEUMARK-SZTAINER, D., HAINES, J., WALL, M. Weight-teasing and emotional wellbeing in adolescents: longitudinal findings from Project EAT. Journal of Adolescent Health. 2006, 38(6), 675-683. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. EISENBERG, M. E., OLSON, R. E., NEUMARK- SZTAINER, D., STORY, M.,BEARINGER, L. H. Correlations Between Family Meals and Psychosocial Wellbeing among Adolescents. Archives Pediatrics and Adolescent Medicine. 2004, 158(8), 792-796. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. HOYLAN, A., DYE, L., LAWTON, C. L. A systematic review of the effect of breakfast on the cognitive performance of children and adolescents. Nutrition Research Reviews. 2009, 22(2), 220-224. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. JAKABČIC, I. Základy vývinovej psychológie. Bratislava: IRIS, 2002. 83 s. JAKUŠOVÁ, Ľ. Výživa v detskom veku. 1 vyd. Vysokoškolské skriptá. Martin: Jesseniova Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine, 2009. 65 s.
  12. JAKUŠOVÁ, Ľ., DOSTÁL, A. Stravovacie zvyklosti adolescentov a zdravotné riziká. [online]. 2. konferencia Škola a zdraví 21. Brno: 2006. s. 1 -4. [cit. 2012-11-15]. Dostupné z: <http://www.ped.muni.cz/z21/2006/konference_2006/sbornik_06/pdf/081.pdf>.
  13. JEDLIČKA, J., JANKO, I. Zdravý životný štýl. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2007. 133 s.
  14. JURIKOVÁ, T., SERESOVÁ, K., MATUŠKOVIČ, J. Význam ovocia vo výžive detí. 2. konferencia Škola a zdraví 21. Brno 2006. [online]. 2006. [cit. 2012-11-18]. Dostupné z: <www.ped.muni.cz/z21/sbornik_06/pdf/082.pdf>.
  15. JURKOVIČOVÁ, J. Vieme zdravo žiť? Zdravotný stav slovenskej populácie 1999 - 2004 a prevencia kardiovaskulárnych a civilizačných ochorení. Bratislava: LF UK, 2005. 166 s.
  16. KIM, S. A., GRIMM, K. A., HARRIS, D. M., SCANLON, K. S., DEMISSIE, Z. Fruit and Vegetable Consumption among High School Students - United States, 2010. [online]. In Morbidity and Mortality Weekly Report. 2011, 60(46), 15831586. [cit. 2012-11-11]. Available on: <http://www.cdc.gov/mmwr/pdf/wk/mm6046.pdf>.
  17. KOLETZKO, B., TOSCHKE, A. M. Meal patterns and frequency: do they affect body weight in children and adolescents? Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2010, 50(2), 100-105. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. KOVÁCS, L., BABINSKÁ, K., ŠEVČÍKOVÁ, Ľ. et al. Nové trendy vo výžive detí. 1. vyd. Bratislava: LF UK, 2008. 92 s. KRCH, F. D. Poruchy příjmu potravy. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2005. 256 s.
  19. LARSON, N. I., NEUMARK-SZTAINER, D., HANNAN, P. J., STORY, M. Trends in adolescent fruit and vegetable consumption, 1999-2004. American Journal of Preventive Medicine. 2007, 32(2), 147-150. Přejít na PubMed...
  20. LIBA, J. Výchova k zdraviu a škola. 1. vyd. Prešov: Prešovská univerzita - Pedagogická fakulta, 2005. 184 s.
  21. LIBA, J. Zdravie v kontexte edukácie. 1. vyd. Prešov: Prešovská univerzita - Pedagogická univerzita, 2007. 255 s.
  22. MACEK, P. Adolescence. Praha: Portál, 2003. 144 s. MAĽA, P., DUDRIKOVÁ, E. Správna výživa ľudí. Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2000. 232 s.
  23. MIHÁL, V. Dáme AHOY (atherosclerosis, hypertension, obesity of the young) dětské obezitě? Pediatrie pro praxi. [online]. 2003, 3, 161-163. [cit. 2012-11-15]. Dostupné z: <www.solen.cz/pdfs/ped/2003/03/16.pdf>.
  24. Národný program starostlivosti o deti a dorast v Slovenskej republike na roky 2008-2015. [online]. 26 s. [cit. 2012-1115]. Dostupný z: <http://www.uvzsr.sk/docs/info/podpora/03_vlastnymat.pdf>.
  25. SPEAR, B. A. Adolescent Growth and Development. Journal NEMCOVÁ, J. Moderná edukácia v ošetrovateľstve. In of the American Dietetic Association. 2002, 102(3), Suppl. 1, NEMCOVÁ, J., HLINKOVÁ, E. et al. (eds). Moderná edukácia v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2010. 260 s. Přejít k původnímu zdroji...
  26. NEUMARK-SZTAINER, D., WALL, M., PERRY, CH., STORY, M. Correlates of fruit and vegetable intake among adolescents: Findings from Project EAT. Preventative Medicine. 2003, 37(3), 198-208. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. NEUMARK-SZTAINER, D. R., WALL, M. M., HAINES, J. I. et al. Shared Risk and Protecitve Factors for Overweight and Disordered Eating in Adolescents. American Journal of Preventive Medicine. 2007, 33(5), 359-369. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. PRIBULOVÁ, J. Monitoring stravovacích zvyklostí v okrese Galanta. [online]. 2011. [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: <http://www.jedalne.sk/show.aspx?id=332>.
  29. RAMPERSAUD, G. C., PEREIRA, M. A., GIRATD, B. L. et al. Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of American Dietetic Association. 2005, 105(5), 743-760. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. SALAMONOVÁ, M. Ochrana a podpora zdravia na úseku hygieny detí a mládeže. Lekársky obzor. 2010, 59(9), 368370. S23-S29.
  31. TIMLIN, M. T., PEREIRA, M., STORY, M., NEUMARKSZTAINER, D. Breakfast Eating and Weight Change in a 5Year Prospective Analysis of Adolescents: Project EAT (Eating Among Teens). Paediatrics. 2008, 121(3), 638-645. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Van den BERG, P., NEUMARK-SZTAINER, D., HANNAN, P. J., HAINES, J. Is Dieting Advice From Magazines Helpful or Harmful? Five-year Associations with Weight-control Behaviors and Psychological Outcomes in Adolescents. Paediatrics. 2007, 119(1), 30-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. WESNES, K. A., PINCOCK, C., RICHARDSON, D. et al. Breakfast reduces declines in attention and memory over the morning in schoolchildren. Appetite. 2003, 41(3), 329-331. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. WILLIAMS, P. Breakfast and the diets of Australian children and adolescents: an analysis of data from the 1995 National Nutrition Survey. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2007, 58(3), 201-216. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. ZULLIG, K., UBBES, V. A., PYLE, J., VALOIS, R. F. SelfReported Weight Perceptions, Dieting Behaviour, and Breakfast Eating Among High School Adolescents. Journal of School Health. 2006, 76(3), 87-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.