Cent Eur J Nurs Midw 2011, 2(1):179-183

Hodnocení stavu výživy pacientů v zařízeních dlouhodobé péče

Radka Kozáková*, Lenka Kroulíková, Darja Jarošová
Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě

Cíl: Prevalence malnutrice u hospitalizovaných pacientů vyššího věku se nachází v rozmezí mezi 30-60 % a je spojena s vyšším výskytem morbidity a mortality. Škála pro hodnocení stavu výživy (MNA) a malnutriční univerzální skríningový nástroj (MUST) jsou skríningové a hodnotící nástroje zaměřené na zjišťování podvýživy a osob s rizikem podvýživy. Cílem studie bylo zjistit, jaký je stav výživy seniorů hospitalizovaných ve dvou léčebnách dlouhodobě nemocných.

Metody: Do studie bylo zařazeno 100 pacientů (54 žen a 46 mužů, průměrný věk 77,17 let). Statistická analýza byla provedena softwarem SPSS verze 17.0. Pro testování vztahů a závislosti byl použit ANOVA test. Testování měřících nástrojů MNA a MUST probíhalo u seniorů hospitalizovaných ve dvou léčebnách dlouhodobě nemocných.

Výsledky: Test MNA odhalil více rizikových pacientů nebo pacientů ohrožených podvýživou (n = 64), než test MUST (n = 28) a zároveň b yl potvrzen statisticky významný vztah mezi délkou pobytu a výsledky testů hodnotících podvýživu.

Závěr: Problematika výživy seniorů v léčebnách dlouhodobě nemocných nesmí být opomíjenou oblastí v péči o seniory, protože dobrý stav výživy je předpokladem rychlejší rekonvalescence a návratu do běžného života.

Klíčová slova: pacienti starší 65 let, výživa, hodnocení, Mini Nutritional Assessment (MNA), Malnutrition universal screening tool (MUST)

Zveřejněno: 30. březen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kozáková R, Kroulíková L, Jarošová D. Hodnocení stavu výživy pacientů v zařízeních dlouhodobé péče. Ošetřovatelství a porodní asistence. 2011;2(1):179-183.
Stáhnout citaci

Reference

  1. ADAMS, N. E. et al. 2008. Recognition by medical and nursing professional of malnutrition and risk of malnutrition in elderly hospitalised patients. Nutrition &Dietetics. 2008, vol. 68, no. 2, s. 144-150. Přejít k původnímu zdroji...
  2. BUFFA R. et al. 2010. Nutritional status in the healthy longeval population from Sardinia. Nutrition Health aging. 2010, vol. 14, no. 2, p. 97-102. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. CACCIALANZA, R. et al. 2010. Nutritional parameters associated with prolonged hospitAl stay among ambulatory adult patients. Canadian Medical Association. 2010, vol. 182, no. 17, p. 1831-1832. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. CORISH, C. A., KENNEDY, N. P. 2000. Protein energy undernutrition in hospital i patiens. British Journal of Nutrition. 2000, vol. 83, no. 6, p. 575-591. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. ELIA, M. 2003. Screening for Malnutrition: A Multidisciplinary Responsibility. Development and Use of the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) for adults. Redditch: Bapen. 2003.
  6. GUIGOZ, Y., HELLAS, B., GARRY, P. J. 1996. Assessing the nutritional status of the elderly: The Mini Nutritional Assessment as part of the geriatric evaluation. Nutr Rev. 1996, vol. 54, p. 59-65. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. HUMPHREYS, J. et al. 2002. Muscle strength as a predictor of loss of functional status in hospitalized patients. Nutrition, vol. 18, no. 7-8, p. 616-620. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. KELLY, I. et al. 2000. Still hungry in hospital identifying malnutrition in acute hospital admissions. International Journal of Medicíně. 2000, vol. 93, no. 2, p. 93-98. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. KUBEŠOVÁ, H., WEBER, P. 2008. Poruchy příjmu potravy ve stáří. Interní. Med. 2008, roč. 10, č.1, s. 64-68.
  10. KULNIK, D., ELMADFA, I. 2008. Assessment of the nutritional situation of elderly nursing home residents in Vienna. Annals of nutrition. 2008, vol. 52, no. 1, s. 51-53. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. LANGIANO, E. et. al. 2009. Nutritional status of elderly institutionalized subjects in a health district in Frosinone (Italy). Ig Sanita Pubbl. 2009, vol. 65, no. 1, p. 17-28. Přejít na PubMed...
  12. LOBO TÁMER, G., RUIZ LÓPEZ, M. D., PERÉZ DE LA CRUZ. 2010. Hospital malnutrition: relation between the hospital length of stay and the rate of early readmissions. Medicina cloníc. 2010, vol. 21, no. 10, p. 382-383.
  13. LJUNGQVIST, O. 2009. The European fight against malnutrition. Clinical Nutrition. 2009. [cit. 2011-03-01]. dostupné z : www.europeannutrition.org/files/pdf_pdf_76.pdf
  14. MEYER, R. 2006. Nutritional Support Recommendations. (An Evidence based Approach and the Application in Europe). ESPEN-FELANPE Symposium Istanbul 2006.
  15. NORMAN, K. et al. 2008. Prognostic impact of diseaserelated malnutrition. Clin Nutr. 2008, vol. 27, no. 1, p. 5-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. OLIVEIRA, M. R. et al. 2009. Nutritional status and functional capacity of hospitalized elderly. Nutrition Journal. 2009, vol. 17, no. 8, p. 54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. OZTURK, E., CAN, M., DAG., B. 2009. Comparison of Nutritional risk screening tool (NRS 2002) and Subjective Global Assessment (SGA) for nutritional screening and assessment at hospital admission. Clinical Nutrition Supplements. 2009 vol. 4, no. 2, p. 88. Přejít k původnímu zdroji...
  18. PERÉZ, D. et al. 2010. Nutritional status in elderly patients with a hip fracture. Nutr. Hosp. 2010, vol. 25, no. 4, p. 676681. Přejít na PubMed...
  19. RASLAN, M., GONZALES, M., WAITZBERG, D. 2009. Complementarity between Subjective global assessment (SGA) and Nutritional risk screening (NRS 2002) to predict clinical outcomes. Clinical Nutrition Supplements, Vol. 4, No. 2, p. 97. Přejít k původnímu zdroji...
  20. SCHNEIDER, S. M. et al. 2004. Malnutrition is an independent factor associated with nosocomial infections. Br J Nutr. 2004, vol. 92, no. 1, p. 105-111. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. SORENSEN, J. et al. 2008. EuroOOPS: an international, multicentre study to implement nutritional risk screening and evaluate clinical outcome. Clin Nutr. 2008, vol. 27, no. 3, p 340-349. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. STRATTON, R. J. et al. 2006. Malnutrition Universal Screening Tool' predicts mortality and length of hospital stay in acutely ill elderly. Br. J. Nutrition. 2006 vol. 95, no. 2, p. 325-330. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. STRATTON, R. J., GREEN, C. J., ELIA, M. 2003. Diseaserelated malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing. 2003. Přejít k původnímu zdroji...
  24. TOMÍŠKA, M. 2007. Umělá klinická výživa [online]. Brno: Masarykova univerzita. [cit. 2008-07-18]. Dostupné z WWW: http://www.med.muni.cz/~mpesl/trafficjam/Interny/zIHOKu/vyziva.ppt
  25. TOPINKOVÁ, E. 2003. Využití standardizovaných škál pro hodnocení výživy u starších nemocných. Česká geriatrická revue. 2003, vol. 1, no. 1, s. 6-11.

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.